Anasayfam YapFavorilere EkleHaber Bandı EkleReklamİletişim


Bakanlığa 3.000 Atama Yolda

Şubat Öğretmen Atamaları En Az 30 Bin Kadro Olmalıdır

2015 Yılı Örneklerle Emekli Maaş ve İkramiye Hesabı

Bu Kurumlarda Çalışan VHKİ ve Bilgisayar İşletmenerine 337 TL Fazla Maaş Verilecek

15 Bin Öğretmen Ataması Branş Dağılımı

Devletten 735 Lira Kira Yardımı
Bağ-Kur (4-b) ve isteğe bağlı sigortalılara ilişkin soru ve cevaplar
Bağ-Kur (4-b) ve isteğe bağlı sigortalılara ilişkin soru ve cevaplar
19 Ekim 2014 Pazar 08:57
Bağ-Kur (4-b) ve isteğe bağlı sigortalılara ilişkin 48 soru ve cevaplarına ulaşmak için başlığa tıklayınız.

BAĞKUR (4-b) VE İSTEĞE BAĞLI SİGORTALILARA İLİŞKİN SORU VE CEVAPLAR
1- Soru : 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR'a tabi çalışanların malülen emekli olma şartı nedir?
Cevap: Malül aylığı bağlanabilmesi için, öncelikle sigortalıların malül sayılmaları gerekmektedir.Yeni Kanunda, malüllük sigortasından aylığa hak kazanma koşulu;
*En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 1800 gün,
*Sigortalının, başkasının bakımına muhtaç olması halinde ise; belli bir sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim ödeme şartına bağlanmıştır.
2- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısıyım. Malül aylığı alabilmek için çalışma gücündeki kayıp oranı ne olmalıdır?

Cevap: Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile hem çalışma gücü kayıp oranı hem de meslekte kazanma gücündeki kayıp oranı en az %60 olanlar malül sayılırlar.

3- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısı iken malülen emekli oldum. Malülen emeklilik kararımda "kontrol muayenesi kaydı" var. Bu ne anlama gelmektedir?

Cevap: Malülen emekli edildiğiniz kararı size bildirilirken kontrol muayenesi kaydı konmuş ise tarihi de bildirilmiştir. Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından kontrol muayene tarihiniz hatırlatılacaktır. Bu süre dolmadan hastane sevkinizi alıp, kontrol muayene raporunuzun Kurum Sağlık Kuruluna gönderilmesini sağlamalısınız. Aksi taktirde malülen emekli aylığınız kesilir, yeni karar oluşturuluncaya kadar aylık ve sağlık yardımı alamazsınız.
4- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının malülen emekli olabilmeleri için ilk müracaatlarını nereye yapmaları gerekmektedir?
Cevap: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının, malülen emeklilik işlemlerini başlatabilmeleri için ilk olarak bulundukları ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir.
5- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısı iken başkasının bakımına muhtaç derecede malül oldum. Emekli olabilir miyim?

Cevap: Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malül olan sigortalılar; sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması halinde malülen emekli olabilirler. Bu şarları taşımanız halinde bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne müracaat ederek işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

6- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısıyım. Malüliyet talebim Kurum Sağlık Kurulunca reddedildi. Ne yapabilirim?
Cevap: Malüliyet ile ilgili raporunuzun bir kez de Sosyal Sigortalar Yüksek Sağlık Kurulunda incelenmesini talep edebilirsiniz.
7- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısıyım. Kurumunuz Sağlık Kurulunun red kararına karşı, malülen emekli olabilmek için Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulundum. Yüksek Sağlık Kurulu beni yeniden muayene eder mi?
Cevap: Kurum Sağlık Kurulundan red kararı almış olan sigortalılar, dosyalarının bir kez de Yüksek Sağlık Kurulunda incelenmesini talep edebilirler. Yüksek Sağlık Kurulu, hastayı muayene etmez ancak karar verilen raporlar üzerinden tekrar branş uzmanlarının görüşlerini alarak değerlendirme yapar.
8- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısıyım. Malülen emekli olabilmek için müracaat ettim. İşlemlerim hakkında nereden bilgi alabilirim?
Cevap: Malüliyet işlemlerinizle ilgili olarak ilinizde bulunan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Malüliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığından bilgi alabilirsiniz.
9- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısıyım. Malüliyetime esas teşkil edecek rapor nasıl ve nerede hazırlanır?
Cevap: Bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından verilen sevk ile ilinizde bulunan;

*Üniversite Hastaneleri,
*Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri,
*Askeri Hastaneler
malüliyet için gerekli olan sağlık kurulu raporunu düzenleyebilir.
NOT:İlinizde bu nitelikteki hastanelerin bulunmaması halinde Devlet Hastaneleri de sağlık kurulu raporu düzenleyebilir.
10- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısıyım. Kurumunuz Sağlık Kurulunun red kararına karşı, malülen emekli olabilmek için Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulundum. Yüksek Sağlık Kurulu beni yeniden muayene eder mi?
Cevap: Kurum Sağlık Kurulundan red kararı almış olan sigortalılar, dosyalarının bir kez de Yüksek Sağlık Kurulunda incelenmesini talep edebilirler. Yüksek Sağlık Kurulu, hastayı muayene etmez ancak karar verilen raporlar üzerinden tekrar branş uzmanlarının görüşlerini alarak değerlendirme yapar.
11- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısı iken malülen emekli oldum. Malülen emeklilik kararımda "kontrol muayenesi kaydı" var. Bu ne anlama gelmektedir?
Cevap: Malülen emekli edildiğiniz kararı size bildirilirken kontrol muayenesi kaydı konmuş ise tarihi de bildirilmiştir. Bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü tarafından kontrol muayene tarihiniz hatırlatılacaktır. Bu süre dolmadan hastane sevkinizi alıp, kontrol muayene raporunuzun Kurum Sağlık Kuruluna gönderilmesini sağlamalısınız. Aksi taktirde malülen emekli aylığınız kesilir, yeni karar oluşturuluncaya kadar aylık ve sağlık yardımı alamazsınız.
12- Soru: 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR'a tabi çalışanların malülen emekli olma şartı nedir?
Cevap: Malül aylığı bağlanabilmesi için, öncelikle sigortalıların malül sayılmaları gerekmektedir.Yeni Kanunda, malüllük sigortasından aylığa hak kazanma koşulu;
*En az 10 yıldan beri sigortalı bulunup, toplam 1800 gün,
*Sigortalının, başkasının bakımına muhtaç olması halinde ise; belli bir sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün prim ödeme şartına bağlanmıştır.
13- Soru: 1479 sayılı BAĞ-KUR Kanununa göre yaşlılık aylığı almakta iken 29.03.2009 tarihinde Belediye Başkanı seçildim. Emekli aylığım kesilir mi?
Cevap: Yaşlılık aylığınızın kesilmesi söz konusu değildir.
14- Soru: BAĞ-KUR'dan banka kredisi ile yaşlılık aylığı bağlanan bir emekliyim. Bankaya olan kredi borcum bitmeden aylığımı başka bir bankaya aktarabilir miyim?
Cevap: Bankaya olan kredi borcunuz bitmeden başka bir bankaya maaş aktarımı yapamazsınız.
15- Soru: 5510 sayılı Kanuna göre 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının prim borçlarının olması yaşlılık aylığı bağlanmasını etkiler mi?
Cevap: 5510 sayılı Kanuna göre 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarına yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için kendi sigortalılıkları nedeniyle genel sağlık sigortası primi dahil, prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının olmaması gerekmektedir.
16- Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalısıyım. Borçlanma sürelerim aylık hesabında dikkate alınır mı?
Cevap: Sigortalılığın başlangıç tarihinden önce veya sonra geçen borçlanma süreleri, prime esas kazanç olarak değerlendirilerek aylık hesabında dikkate alınmaktadır.
17- Soru: İsteğe bağlı sigortalılık prim oranları ne kadardır?
Cevap: İsteğe bağlı sigorta primi; sigortalı tarafından belirlenen prime esas aylık kazancın %32'sidir. Bunun; %20'si malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi,
%12'si genel sağlık sigortası primleridir.
NOT:Prime esas aylık kazancın tercihinde, 5510 Sayılı Kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt sınırı ve üst sınırı dikkate alınır.
18- Soru: İsteğe bağlı sigorta nedir?
Cevap: İsteğe bağlı sigorta; kişilerin isteğe bağlı olarak prim ödemek suretiyle, uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olmalarını sağlayan sigortadır.
19- Soru: İsteğe bağlı sigortalılar, hangi tarih itibarıyla sigortalı olacaklardır?
Cevap: İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle, Kuruma müracaat eden sigortalıların, isteğe bağlı sigortalılıkları; müracaatın Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden günden itibaren başlamaktadır.
20- Soru: İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum, ne yapmam gerekir?
Cevap: İlk defa isteğe bağlı sigortalı olabilmek için; SGK İl/SGK Merkez Müdürlüklerinden temin edilecek İsteğe Bağlı Sigortalı Giriş Bildirgesi'nin doldurulup, bu formun ikamet adresinin bulunduğu SGK İl/SGK Merkez Müdürlüğüne ulaştırılması gerekmektedir.
Daha önce İsteğe Bağlı Sigortalı olarak hizmeti bulunanlar, talep dilekçesi ile müracaat edebilirler.
21- Soru: İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için yaş şartı aranıyor mu?
Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir.
22- Soru: 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce İsteğe Bağlı Sigortalı olanların durumları ne olacak?
Cevap: Kanunun yürürlük tarihinden önce; her üç Kurumda da İsteğe bağlı sigortalılığa devam edenler, herhangi bir işleme gerek kalmadan 4(b) kapsamında İsteğe bağlı sigortalı olacaklardır. Bu kişiler İsteğe bağlı sigortalılığa devam etme ve sona erme açısından, yeni Kanun Hükümlerine tabidirler.
23- Soru: İsteğe bağlı sigortalılar, Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecekler mi?
Cevap: İsteğe bağlı sigortalı olanlar; Genel Sağlık Sigortası primi de ödeyerek zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanacaklardır.
24- Soru: İsteğe bağlı sigortalılık hangi hallerde sona erer?
İsteğe bağlı sigortalılık;
* Kuruma yazılı talepte bulunulması,
* Aylık talebinde bulunulması,
* İkametin yurt dışına taşınması,
* Zorunlu sigortalılığa tabii olunması,
* Sigortalının ölümü,
* Yurt dışındaki çalışmanın sona ermesi (5510 sayılı Kanunun 5.mad.(g) bendi kapsamındaki çalışmalar) hallerinde sona erer.
25- Soru: Halen çiftçilik yapan bir kişinin, 5510 sayılı Kanuna göre sigortalılık durumu ne olacak?
Cevap: Yeni düzenleme ile; tarımsal faaliyette bulunanların asgari ücretin yarısı üzerinden prim ödeyerek, 30 gün hizmet kazanmaları ve sağlık hizmetlerinden yararlanmaları imkanı getirilmiştir.
26- Soru: Ocak 2010 ayına ait isteğe bağlı sigorta primini en geç ne zamana kadar ödemeliyim?
Cevap: İsteğe bağlı sigorta priminin takip eden ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.
Ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde kendileri veya hak sahipleri tarafından gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte ödenmeyen süreler hizmet olarak değerlendirilmeyecektir.
27- Soru: Ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan yabancı bir ülkede 4/a (SSK) kapsamında çalışan sigortalıyım. İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum. Bunun için işverenim benim adıma Kurumunuza müracaat edebilir mi?
Cevap: Ülkemiz ile uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki iş yerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinin uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde haklarında isteğe bağlı sigortalılık hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alındığından işveren sizin adınıza müracaatta bulunabilir.
28- Soru: Sürekli iş göremezlik geliri alan kişilerin isteğe bağlı sigortalı olmaları halinde genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekir mi?
Cevap: 5510 sayılı Kanuna göre kendi çalışmasından dolayı gelir alan kişilerin isteğe bağlı sigortalı olmaları halinde genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekmektedir.
29- Soru: 5510 sayılı Kanundan sonra isteğe bağlı sigortalıların sigortalılık statüleri ne olacaktır?
Cevap: Bu sigortalıların 01.10.2008 tarihinden sonra isteğe bağlı sigorta primi ödenmiş süreleri, 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilecektir.

30- Soru: Ölen sigortalıdan dolayı ölüm geliri alan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
Cevap: Kendi çalışmalarından dolayı Kurumumuzdan gelir veya aylık almayanlar 5510 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalı olmaya ilişkin şartları taşımaları halinde isteğe bağlı sigortalı olabilmektedirler.
İsteğe bağlı sigortalı olabilme şartları şunlardır;
* Türkiye'de ikamet etmek,
* 18 yaşını doldurmuş olmak,
* Zorunlu sigortalı olmamak veya 4/a kapsamında ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,
* Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,
* İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma müracaat etmek.
31- Soru: Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme ve geliştirme kurslarına katılan kursiyerler isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
Cevap: Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme ve geliştirme kurslarına katılan kursiyerlerden, 5510 sayılı Kanuna göre isteğe bağlı sigortalı olmaya ilişkin şartları taşıyanlar isteğe bağlı sigortalı olabilirler.
İsteğe bağlı sigortalı olabilme şartları şunlardır;
* Türkiye'de ikamet etmek,
* 18 yaşını doldurmuş olmak,
* Zorunlu sigortalı olmamak veya 4/a kapsamında ay içinde 30 günden az çalışmak ya da tam gün çalışmamak,
* Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,
* İsteğe bağlı sigorta talep dilekçesiyle Kuruma müracaat etmek.
32- Soru: İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini posta ile Kurumunuza göndermem başvuru tarihini etkiler mi?
Cevap: İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesinin adi posta veya kargo ile gönderilmesi halinde Kurum kayıtlarına intikal tarihi; iadeli taahhütlü veya acele posta ile yapılan bildirimlerde ise postaya veriliş tarihi başvuru tarihi olarak kabul edilmektedir.
33- Soru: Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinin tesis, atölye ve benzeri ünitelerinde çalıştırılan hükümlülerin isteğe bağlı sigortalılık başvuruları kim tarafından, nasıl yapılacaktır?
Cevap: Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinin tesis atölye ve benzeri ünitelerinde çalıştırılan hükümlülerden isteğe bağlı sigortalı olmak isteyenlerin talepleri mahkemece tayin edilecek vasileri tarafından yapılacaktır.
34- Soru: Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
Cevap: Yabancı uyruklu kişiler, Türkiye'de yerleşik olma halini belgelendirmeleri koşuluyla isteğe bağlı sigortalı olabilirler. Sosyal Güvenlik İl veya Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğüne başvurarak isteğe bağlı sigortalılık işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
35-Soru: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının prime esas kazançları nasıl uygulanacaktır?
Cevap: 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının 01.01.2011-30.06.2011 tarihleri arasında ödeyecekleri primler Prime esas günlük kazanç alt sınırı (26,55 TL) ile üst sınırı (172,58 TL); 01.07.2011-31.12.2011 tarihleri arasında Prime esas günlük kazanç alt sınırı (27,90 TL) ile üst sınırı (181,35 TL) arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın otuz katı olarak uygulanacaktır.
36- Soru: İsteğe bağlı sigortalıyım. Ödeyemediğim aylardan dolayı biriken prim borçlarımı en geç ne zaman yatırmak zorundayım?
Cevap: Ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde hesaplanacak gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte primlerin ödenmesi gerekmektedir. Ödenmeyen süreler, sigortalılık süresinden sayılmaz. Bu süreden sonra ödenen primler ilgililere iade edilir.

YASAL DAYANAK: 5510 sayılı Kanunun 89.maddesi.
37- Soru: 5510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında BAĞ-KUR sigortalısı olanların primleri nasıl yatırılacaktır? Aylık prim ve hizmet belgesi verilmesi gerekli midir?
Cevap: Bağımsız çalışanların primleri kendileri tarafından yatırılacaktır. Ayrıca "Aylık Prim ve Hizmet Belgesi" istenmemektedir.
38-Soru: İsteğe bağlı sigortalıyım. Zorunlu sigortalılık nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna borcum var. Bu durum isteğe bağlı sigortalılığımı etkiler mi?
Cevap: İsteğe bağlı sigortalıların, zorunlu sigortalılık nedeniyle prim borcunun bulunması halinde, isteğe bağlı sigortaya tabi ödenen primler öncelikle zorunlu sigortalılık nedeniyle Kuruma olan borçlarına mahsup edilir.
39-Soru: 4/b(BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirecek birden fazla işyeri sahibiyim. Her bir işyerinden dolayı ayrı ayrı prim yatıracak mıyım?
Cevap: Her bir sigortalılık durumunuzdan dolayı ayrı ayrı Kurumumuza beyanda bulunarak prim yatırmanız söz konusu değildir. Buna karşın, kısa vadeli sigorta kollarına ilişkin sigorta primi için tehlike sınıf ve derecesi en yüksek olan iş yeriniz üzerinden beyanda bulunmanız gerekmektedir.
40-Soru: 4/b(BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı olanlar, aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı nasıl belirlenir?
Cevap: Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz.
41-Soru: 4/b(BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı olanlardan prime esas kazançlarını düşük beyan edenler hakkında nasıl bir işlem yapılmaktadır?
Cevap: Aylık prime esas kazancını düşük beyan ettiği tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkarılarak aradaki farkın primi, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir.
42-Soru: 4/b(BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı olan kişilerin, prime esas kazançları ile ilgili yazılı beyanda bulunmamaları halinde, aylık primleri nasıl belirlenir?
Cevap: Beyanda bulunmayan sigortalının ödeyeceği aylık prim, asgari prime esas kazanç üzerinden hesaplanır.
43-Soru: Kurumunuz borçlularına gönderilen ödeme emri ne anlama gelmektedir?
Cevap: Borcunu vadesinde ödemeyenler adına Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezlerince düzenlenen ödeme emri, borçlulara borçlarını tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde ödemeleri veya bu borçlarla ilgili aynı sürede mal bildiriminde bulunmaları konusunda yapılan bir bildirimdir.Ayrıca ödeme emrinin düzenlenmesi ile Kurumca aynı zamanda alacağın tahsili için cebri tahsilat işlemlerine de başlanılmaktadır.
44-Soru: İş yerimde çalıştırdığım sigortalıların primlerini nasıl ve en geç ne zaman Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemem gerekmektedir?
Cevap: 4/a(SSK) kapsamında sigortalıları çalıştıran işverenler; Bir ay içinde çalıştırdıkları sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanacak sigortalı hissesi prim tutarlarını sigortalıların ücretlerinden keserek, kendi hissesine isabet eden prim tutarlarını da bu tutarlara ekleyerek en geç takip eden ay/dönemin sonuna kadar Kuruma ödeyeceklerdir. Ödeme süresinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde ise, prim tutarları, en geç son günü izleyen ilk iş günü içinde Kuruma ödenecektir.
45-Soru: BAĞ-KUR'dan dul aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
Cevap: 5510 sayılı Kanun uyarınca; isteğe bağlı sigortalı olanların malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi ödemeleri zorunlu olup, bu sigortalıların yalnızca malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ya da yalnızca genel sağlık sigortası primi ödemeleri suretiyle isteğe bağlı sigortalılık kapsamında değerlendirilmeleri yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.
46-Soru: BAĞ-KUR'dan erkek yetim aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
Cevap: 5510 sayılı Kanun uyarınca isteğe bağlı sigortalı olanların; malüllük yaşlılık ve ölüm sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi ödemeleri zorunlu olup bu sigortalıların yalnızca malüllük yaşlılık ve ölüm sigorta primi ya da yalnızca genel sağlık sigortası primi ödemeleri suretiyle isteğe bağlı sigortalılık kapsamında değerlendirilmeleri yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.
47-Soru:BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alıyorum. İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
Cevap: 5510 sayılı Kanun uyarınca; isteğe bağlı sigortalı olanların malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ile genel sağlık sigortası primi ödemeleri zorunlu olup, bu sigortalıların yalnızca malüllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi ya da yalnızca genel sağlık sigortası primi ödemeleri suretiyle isteğe bağlı sigortalılık kapsamında değerlendirilmeleri yasal olarak mümkün bulunmamaktadır.
48-Soru: 5510 sayılı Kanuna göre köy muhtarlarının aylık prime esas kazançları ne şekilde belirlenir?
Cevap: Aylık prime esas kazanç, Kanunun yürürlüğe girdiği yıl (01.10.2008) için prime esas günlük kazanç alt sınırı ile üst sınırı arasında kalmak şartı ile kendileri tarafından beyan edilecek günlük kazancın onbeş katı olarak uygulanır.Prime esas günlük kazancın otuz katını geçmemek üzere takip edilen her yıl için bir puan artırılır.

SGK RehberiSGK Rehberi

Bu haber 36,463 kez okundu.

Kıdem Tazminatı Taksitle Ödenebilir Mi?20 Ocak 2015 10:26
İşçi istemezse...
Süt İzinlerini Toplu Kullanırsam Ne Olur?25 Aralık 2014 09:12
Kıdem tazminatımı alabilir miyim?
Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır?24 Aralık 2014 08:58
Tazminat formülü
İşçiler Aynı Anda İki Farklı İşte Çalışabilir Mi?23 Aralık 2014 12:11
İşten çıkarma olur mu?
Şube Müdürleriyle İlgili Teklif Torba'dan Çıkarıldı
İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı alt komisyonda değişti
Vedat Şahin cinayetinde 4 yakalama kararı
Elektriğe gizli veya açık bir zam söz konusu değil
Konut sahibi olmak isteyenlere müjde
Öğretmenlere Kötü Haber "Maaşlar Kesilebilir"
Eş Durumundan Tayin İsteyeceklere Kötü Haber
2015 Yılı KPSS Sınavına Giremeyecekler
Sınavlarda Gözetmen Ve Görevli Öğretmen Ücretleri
Bakanlığa 3.000 Atama Yolda
Sınava Gelene Uçak Bileti Ücretsiz
Şubat Öğretmen Atamaları En Az 30 Bin Kadro Olmalıdır
ÖSYM’den flaş TUS açıklaması: Yazılı sınav
Polis Yetkisinde Artan Görev Ve Sorumlulukları
İşten Çıkartılan 12 Maaş Alacak
Melih Gökçek, paralel yapının yeni oyununu açıkladı
Erdoğan: Muhtar bile olamazsın demişlerdi
687 Komiser Yardımcısına Büyük Şok!
Kılıçdaroğlu'nu yine fena kandırdılar
4/C’li Personelin Mağduriyeti Meclis'te
Mühendisler Mühendislik, Öğretmenler Öğretmenlik Yapsın!
Promosyon Ödemeleri Hakkında Önemli Açıklama
2015 Yılı Örneklerle Emekli Maaş ve İkramiye Hesabı
Melih Gökçek: Olacak şey değil
Bahçeli’yi öfkelendiren soru
Suriye sınırında gerginlik
Erdoğan: Muhtar bile olamazsın demişlerdi
SGK'dan Flaş Uyarı! Emekli Olmak İsteyenler Dikkat
11 ilde paralel yapı operasyonu
Kılıçdaroğlu'ndan, Vahhabi krala Anıtkabir eleştirisi
Başçı: 45 yılın en düşüğünü görebiliriz
MHP bazı yerleri tahrik ediyor
Çözüm Süreci bir pazarlık süreci değildir
Meclis seçime kadar yoğun çalışacak
TBMM giriş kartlarına "sınırlama" gerekli
Bankacılar sendikalı inşaatçılar sendikasız
KPSS başvuru tarihleri açıklandı!
İşçi ve İşverenlere "kıdem tazminatı" Çağrısı
Bu Okullar Kapatılacak
Malulen emekliye 120 bin TL ceza
10 bin lira maaşa Bakan Elvan dur dedi!
Yarım Güne 961 TL İkinci Maaş!
Faturalara 'Memur Maaşı' Ayarı
Altın fiyatları coştu, aman buna dikkat!
Elektrik Borçlarını Devlet mi Ödeyecek?
Seçim İçin Memurlardan Sonra Bu Kişilerde İstifa Edecek
Gülen vaizlik sınavını kıl payı kazanabilmiş 'Din bilgisi zayıfmış'
Memura 25 Şubat Müjdesi
İşçiye Kadro Müjdesi
Bu Kurumlarda Çalışan VHKİ ve Bilgisayar İşletmenerine 337 TL Fazla Maaş Verilecek
Barzani'den Türkiye'ye Kobani teşekkürü
Cumhurbaşkanına Yeni Danışman
AYM İş Bırakan Eğitim-Sen Üyesine Verilen Cezayı İptal Etti
15 Bin Öğretmen Ataması Branş Dağılımı
Devletten 735 Lira Kira Yardımı
İzmir'de paralel yapı operasyonu: 26 gözaltı
6 bin 100 uçak seferi iptal edildi!
Aylıksız İzin Süreleri Memuriyetten Sayılacak
Gökçek: CHP paralel dinlemelere sessiz çünkü...
Memura Yarı Zamanlı Çalışma Müjdesi
27/01/2015 Tarihli Atama Kararları
'Şiddetle kınıyoruz'
İstinye cinayetinde flaş gelişme
DEDAŞ borçları yapılandırılacak
Siyasi süreç yeniden aktif hale gelebilir
Bakandan Taşerona Kadro Açıklaması
Memura Yarı Zamanlı Çalışma İmkanı Geliyor
Memurların Çayı Kaç Şekerli İçeceği Belli Oldu!
Bülent Arınç: Yunanistan laik değilmiş
Aile Paketinde Kadınlar İçin Hangi Yenilikler Var?
Cemaat dergisinde 'Alo Fatih' itirafı
Aile Paketindeki Doğum Yardımının Detayları
Gökçek: Kılıçdaroğlu'nu ne ile teslim aldıklarını tahmin ediyorum
Maaşları Başbakan'a Geri Gönderiyorlar
Aile Paketi Tasarısı TBMM'ye Sunuldu
Bülent Arınç: Cemaat okullarına müdahale edilecek
Askeri üste Yunan F-16 uçağı düştü
Bülent Arınç: Yunanistan laik değilmiş
AYM'den 'parti' açıklaması
Yer altında mahsur kalan 500 işçi kurtarıldı
Telefon dolandırıcısından yeni yöntem
Yayınladığım makale cezaevine girmemin tek nedenidir
Birgül Ayman Güler CHP'den istifa etti
Kimlik fotokopisi başına iş açtı
Bu haklarınızı biliyor musunuz?
Mahkemeden Zam Kararı Bekleniyor
İzin yapamayana ekstra ücret
Gülen'den Erdoğan'a cemaat okulu yanıtı
Alış-Veriş Yapanları Sevindirecek Gelişme
Bakandan Flaş Açıklama" Kıdem Tazminatı Sıfırlanıyor Mu?"
Şişli'de silahlı saldırı
O Parayı 15 Gün İçinde Alabilirsiniz!
Soru iptali nedeniyle, TUS tercihi alınacak
SGK 2015 Yılı Prim Tutarlarını Belirledi
TDV başarılı öğrencileri umre ziyaretiyle ödüllendirdi
Prim Gününüz Arttıkça Emekli Aylığınız Düşer
Kanun Değişiyor Abonelere Kötü Haber Daha Fazla Para Ödenecek
İkinci El Araba Alacaklara Güzel Haber!
Sıfır otomobil fiyatlarının düşeceği tarih
Öğretmen Atama Tarihi Belli Oldu
AIDS ilk olarak ağızda kendini gösteriyor!
MEB Fazla Mesai Ücreti Görüş Yazısı
Engellilere Erken Emeklilik İmkanı
Somali saldırısında flaş detay
3 Kanun Teklifi Neleri İçeriyor?
Kamu Çalışanlarına Yeni Yasaklar Geliyor!
İki bayram arası düğün olmaz mı? Diyanet Açıkladı
Yine Türkiye ve Erdoğan'a hakaret ettiler
Avustralya'da "yılın vatandaşı" bir Türk
Türkiye yardımda ABD'yi yediye katladı
Çocuğunuz bu şekilde oturuyorsa çok riskli
Torba kanunlardan bir an önce vazgeçilmelidir
Ek Ödeme ve İkramiyelerin Ödenmemesi Kanunsuzluktur
Memura Mesai Ücreti Geliyor
Engelli Öğretmenlerin de Engelli Memurlara Tanınan Haklardan Yararlanabilmesi Sağlanmalıdır
Bebeğini satarken yakalandı
AK Partinin 2015 Genel Seçim Milletvekili Adayları
4 Ay Kimseye Maaş Yok
Bunu yerseniz hastanenin yolunu unutursunuz
KPSS'de Kopyanın İzi Bakın Nerde Bulundu!