Yapılandırma İle İlgili Soru Ve Cevaplar

Yapılandırma İle İlgili Soru Ve Cevaplar

Tarih :
Yapılandırma

SGKREHBERİ-FAHRETTİN DEMİR

SORU 1- 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunulduğunda, işverenlerin Kurumumuza olan borçlarından dolayı üçüncü kişilerdeki hak ve alacaklarına 6183 sayılı Kanunun 79 uncu maddesine göre konulmuş hacizler kaldırılır mı?

CEVAP 1- Borçlular tarafından yapılandırma başvurusunda bulunulması halinde üçüncü kişiler nezdindeki hak ve alacaklar üzerine konulan hacizler;

 -Peşin ödeme yolunun tercih edilmesi halinde, borcun tamamının ödenmesinin,

 -Taksitle ödeme yolunun tercih edilmesi halinde ise, ilk taksitin ödenmesinin

 ardından kaldırılacaktır.

SORU 2- 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunulduğunda taşınır ve taşınmaz mallar üzerindeki hacizler kaldırılır mı?

CEVAP 2 -Kanun kapsamına giren alacaklardan dolayı daha önce taşınır ve taşınmaz mallar üzerine haciz tatbik edilmiş ise  hacze konu malın birden fazla olması ve değerinin en az yapılandırma öncesindeki toplam borç tutarını karşılaması kaydıyla daha önce konulmuş hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak, alınmış teminatlar ise yine yapılan ödemeler nispetinde iade edilecektir.

SORU 3- 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunulması halinde icra takibi, haciz ve satış işlemlerini durdurur mu?

CEVAP 3- Yapılandırma talebinde bulunan borçlular için haciz ve satış işlemleri durdurulacaktır.

SORU 4- Yapılandırma öncesi haczedilmiş ve trafikten men edilerek otoparka çekilmiş araçlar üzerindeki yakalamalar hangi hallerde kaldırılır?

CEVAP 4- Yapılandırma öncesi haczedilmiş ve trafikten men edilerek otoparka çekilmiş araçlar üzerindeki yakalamaların kaldırılması için yapılandırma başvurusunda bulunulmuş ve yediemin ücretinin ödenmiş olunması şarttır.

SORU 5- 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmesi devam edenler yapılandırma başvurusunda bulunabilirler mi?

CEVAP 5- Talepte bulunmaları halinde, 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmesi devam edenlerin kalan borçları yeniden yapılandırılabilecektir.

SORU 6- 6736 sayılı Kanun kapsamında belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşların borçları en fazla kaç taksit yapılabilir?

CEVAP 6- Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşların borçları azami yüz kırk dört eşit aylık taksitte yapılandırılabilir.

SORU 7- Borçlular, 6736 sayılı Kanun kapsamına giren borçlarından dolayı haciz konulmuş mallarının satışını isteyebilir mi?

CEVAP 7- Borçlunun talebi halinde, kapsama giren alacaklarla ilgili tatbik edilen hacizlere konu mallar muvafakatname alınarak 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre alacaklı tahsil dairesince satılabilecektir.

SORU 8-Yapılandırma Kanunu hangi tarihten önceki borçlarımı kapsayacak?

CEVAP 8- 2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin olup Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan borçlar kapsamda olacaktır.

SORU 9- 4/b prim borçlarımı yapılandırmam için nereye ve ne zamana kadar başvuruda bulunmam gerekiyor?

CEVAP 9-Kanunun yayım tarihini izleyen ikinci ayın sonuna kadar (Kanun ağustos ayında yayımlanırsa 31/10/2016 tarihine kadar) elden ya da posta yoluyla başvuru formuyla bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/ Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunulması gerekmektedir.

SORU 10- Yapılandırma nasıl bir fayda sağlıyor?

CEVAP 10-Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 30 Haziran 2016 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilmektedir.

SORU 11- Yapılandırılan borcumu taksitle ödeme imkânım var mı, ilk taksit ne zaman ödenecek?

CEVAP 11- Yapılandırılan borç tutarı; sigortalıların tercihlerine bağlı olarak 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödenebilmektedir. İlk taksitin; Kanunun yayım tarihini izleyen dördüncü ayın son gününe kadar ödenmesi gerekmektedir (Kanun ağustos ayında yayımlanırsa 31/12/2016 tarihi hafta sonu tatiline denk geldiğinden, 2/1/2017 tarihi ilk taksitin ödeme süresinin son günü olacaktır)

SORU 12-Taksitle yapılacak ödemelerde vade farkı ne kadardır ve taksitler hangi aralıklarla ödenmelidir?

CEVAP 12- Taksitle yapılacak ödemelerde yapılandırmaya esas tutarlar;

Altı eşit taksit için (1,045),

Dokuz eşit taksit için (1,083),

Oniki eşit taksit için (1,105),

Onsekiz eşit taksit için (1,15),

katsayısı ile çarpılır ve bulunan tutar taksit sayısına bölünmek suretiyle ödenecek taksit tutarı hesaplanır. Taksitler ikişer aylık dönemler halinde ödenecektir.

SORU 13- Yapılandırılan borcun peşin ödenmesinin avantajları nelerdir?

CEVAP 13- Yapılandırılan borç tutarının ilk taksit ödeme süresi içerisinde tamamen ödenmesi halinde, bu tutara Kanunun yayımlandığı tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak ve fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar üzerinden ayrıca % 50 indirim yapılacaktır.

SORU 14- 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma hakkından yararlanmıştım ve taksit ödemelerim devam ediyor. 6736 sayılı Kanuna tabi yapılandırma başvurusunda bulunabilir miyim?

CEVAP 14- 6552 sayılı Kanunun ilgili hükümlerine göre yapılandırılan ve bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla anılan Kanun kapsamında ödemeleri devam eden alacaklar açısından, borçlular talep etmeleri halinde bu Kanun hükümlerinden yararlanabilir. Bu takdirde, 6552 sayılı Kanun kapsamında ödenen taksitler için yapılandırma hükümleri geçerli sayılır, bu şekilde ödenmiş taksit tutarlarına tecil tarihi ile ödeme tarihi arasında geçen süre için anılan Kanuna göre tercih edilen taksit süresine uygun katsayı uygulanır. Kalan taksit tutarlarına konu alacaklar vadesinde ödenmemiş alacak kabul edilerek bu Kanunun ilgili hükümlerine göre yapılandırılır.

SORU 15- 6736 sayılı Kanuna tabi yapılandırma hakkımı nasıl kaybederim?

CEVAP 15- Aşağıdaki hallerin varlığı halinde yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir;

Taksitlerin ilk ikisinin süresinde ve tam olarak ödenmemesi,

İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yılında 2’den fazla taksitin ödenmemesi,

İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksit tutarlarının yapılandırmanın son taksitini takip eden ay sonuna kadar gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmemesi,

Çok zor durumda olma hali hariç olmak üzere taksitlerin ödenme süresince tahakkuk eden sigorta primlerinin de bir takvim yılında 2 aydan fazla ödenmemesi.

SORU 16- GSS yönünden hangi borçlar 6736 sayılı Kanun kapsamına girmektedir?

CEVAP 16- 2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin olup Kanunun yürürlük tarihi olan …/08/2016 tarihine kadar ödenmemiş olan genel sağlık sigortası prim borçları 6736 sayılı Kanun kapsamına girmektedir.

SORU 17- GSS prim borçlarımı yapılandırmak için hangi tarihe kadar başvuruda bulunmam gerekir?

CEVAP 17- Genel sağlık sigortası primi alacakları yönünden en geç 31/01/2017 tarihine kadar Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü / Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunulması gerekmektedir.

SORU 18- Bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmadım; genel sağlık sigortası primi borçlarımı nasıl yapılandırabilirim ?

CEVAP 18- Genel   sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin, 02/01/2017 tarihi mesai bitimine kadar yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi için başvurmaları durumunda gelir testi sonucunda tespit edilen gelir seviyesinin, tescil edildikleri gelir seviyesinden daha düşük olması koşuluyla genel sağlık sigortası tescili, gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek ve belirlenen gelir seviyesine göre primleri tahakkuk ettirilecektir. Gelir testine hiç başvurmayanlardan 02/01/2017 tarihi mesai bitimine kadar gelir testine başvuranların, gelir testine müracaatları, aynı zamanda yapılandırma müracaatı olarak kabul edilip, gelir testi sonucuna göre güncellenecek prim borçları 12 ayda eşit aylık taksitler halinde ödenebilecek şekilde yapılandırılacaktır.

SORU 19- Yeniden yapılandırma başvurusunu nereye yapmam gerekir ?

CEVAP 19- Genel   sağlık sigortası prim alacakları için başvuru formu doldurulmak suretiyle elden veya posta yoluyla ikametgâhının bağlı bulunduğu Sosya  Güvenlik İl Müdürlüğüne/ Sosyal Güvenlik Merkezine başvurulması   gerekmektedir.

Başvuruların posta yolu ile yapılması halinde, taahhütlü, iadeli taahhütlü, PTT Kargo (kapıdan kapıya teslim) ya da APS   yolunun tercih edilmesi halinde, başvuru formunun postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecek, buna karşın adi   posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun Kurum  evrak kayıtlarına giriş tarihi Kuruma verildiği tarih olarak kabul   edilecektir.

SORU 20-  Ödemeler ne şekilde olacaktır ?

CEVAP 20- 2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin genel sağlık sigortası prim borcu bulunanlar; 31/1/2017 tarihi mesai bitimine kadar yerleşim yerlerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Il Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunmaları şartıyla en geç 28/2/2017 tarihine mesai bitimine kadar, 12 ayda eşit aylık taksitle ödeme talebinde bulunmaları halinde ilk taksiti, peşin ödeme talebinde bulunmaları halinde ise prim borcu aslının tamamını herhangi bir faiz uygulanmadan ödeyebilecektir. Ayrıca, peşin ödeme tercih edilmiş olmasına rağmen 28/2/2017 tarihine kadar başvuruda bulunulması halinde peşin ödeme başvuruları, 12 taksit sayısına göre taksitlendirilebilecektir.

SORU 21-  Taksitlendirme ne şekilde olacak?

CEVAP 21- 2016 Haziran ayı ve öncesine ilişkin genel sağlık sigortası prim borçları için prim borcu aslını 12 ayda eşit aylık taksitle ödeme talebinde bulunan sigortalıların, ilk iki taksiti süresinde ve tam ödemesi gerekmektedir.. Buna göre, birinci taksitin süresinde ödenip, ikinci taksitin son ödeme tarihi olan 31/3/2017 tarihi mesai bitimine kadar ödenmemesi durumunda da yapılandırma bozulacaktır.

Ayrıca, bir takvim yılında en fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde söz konusu tutarın 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir.

 Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde de bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecektir.

Başvuruda bulunan borçluların   taksit ödeme süresince tahakkuk eden sigorta primlerini çok zor durum olmaksızın bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde, belirtilen madde hükümlerine göre yapılandırılan borçlarına ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedeceklerdir. Genel sağlık sigortalılarının çok zor durum bildirimi için ilk taksit ödeme süresi olan 28/02/2017 tarihi mesai bitimine kadar yazılı beyanda bulunmaları yeterli olacaktır. Dolayısıyla, cari ay primlerini çok zor durumda bulunmaları nedeniyle ödeyemediği anlaşılan borçlular, kalan taksitlerini ödemeye devam edebileceklerdir.Taksit tutarının % 10’u aşılmamak şartıyla 5 TL’ye kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacaktırKapsama   giren borçları yeniden yapılandırılmış olan borçluların, ödeme   yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle yapılandırmadan   yararlanma hakkını kaybetmeleri halinde, ödedikleri tutar kadar   yapılandırma hükümlerinden yararlanmış sayılacaklar, bakiye alacaklar   ise cari usul ve esaslar çerçevesinde tahsil edilecektir.

SORU 22- Borçlarımı yapılandırırsam sağlık hizmetlerinden faydalanabilir miyim ?

CEVAP 22-Borçlarını   yapılandırmak için başvuruda bulunan borçlular, yapılandırılan   borçlarının ilk taksitini ödemeleri ve yapılandırmanın ihlal edilmemesi ayrıca yapılandırılan tarihten sonra ödeme vadesi geçmiş cari dönemden 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması halinde  sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacaklardır.

Ancak, taksit  ödeme süresince tahakkuk eden cari aya ilişkin sigorta primlerini çok zor durum hali olmaksızın bir takvim yılında ikiden fazla vadesinde  ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde, yapılandırılan borçlarına  ilişkin kalan taksitlerini ödeme haklarını kaybedeceklerinden sağlık hizmetlerinden yararlanma haklarını da kaybedeceklerdir.

SORU 23- 6552 sayılı Kanun kapsamında getirilen yapılandırma hakkından yararlandım ve devam eden taksit ödemelerim var; 6736 sayılı Kanun kapsamında getirilen yapılandırma hakkından yararlanabilir miyim?

CEVAP 23- 2014 yılı Nisan ayı ve önceki aylara ilişkin prim borçları için 6552 sayılı Kanun kapsamında yapılandırma hakkından yararlananlardan …./8/2016 tarihi itibarıyla yapılandırması devam edenler, 31/01/2017 tarihi mesai bitimine kadar yerleşim yerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik Il Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine başvuruda bulunarak kalan taksit tutarlarını gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın peşin veya 12 ayda eşit aylık taksitler halinde ödeyebilecektir.

SORU 24- 506 sayılı Kanunun mülga 85 inci maddesine tabi 4 (a) isteğe bağlı sigortalılar prim borçlarını yapılandırabilecekler mi?

CEVAP 24- 506 sayılı Kanunun mülga 85 inci maddesi 1/10/2008 tarihinde yürürlükten kaldırıldığından 1/5/2003 ile 30/9/2008 tarihleri arasında isteğe bağlı sigortalılığı devam edenlerden, sigortalılığı 1/5/2003 tarihinden sonra sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak çalışmaya başlama, istekle sona erdirme ya da cari ay primlerinin ard arda üç ay ödenmemesi nedeniyle sona erenlerin 30/9/2008 tarihine kadar ödenebilir nitelikte olan hizmet sürelerine ilişkin prim borçları 6736 sayılı Kanuna göre yapılandırılacaktır.

SORU 25- 5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (g) bendi kapsamına tabi sigortalıların tüm borçları yapılandırma kapsamına alınacak mı?

CEVAP 25- 5510 sayılı Kanunun 52 nci maddesinin üçüncü fıkrası gereğince isteğe bağlı sigorta priminin ait olduğu ay dahil 12 ay içinde ödenmesi gerekmekte olup, bu süre içinde ödenmemesi halinde primi ödenmemiş süreler sigortalılık süresinden sayılmadığından 5 inci maddenin (g) bendi kapsamında ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurt dışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenlerin,

-2016 yılı Ağustos ayında başvurmaları halinde 2015 yılı Eylül, Ekim, Kasım, Aralık, 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayı,

-2016 yılı Eylül ayında başvurmaları halinde 2015 yılı Ekim, Kasım, Aralık, 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayı,

-2016 yılı Ekim ayında başvurmaları halinde 2015 yılı Kasım, Aralık, 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayı,

isteğe bağlı sigorta primlerini 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırabilecekledir.

SORU 26- Kısmi süreli çalışanlardan ay içerisinde eksik kalan günlerini isteğe bağlı olarak ödeyen sigortalılar tüm borçları yapılandırma kapsamına alınacak mı?

CEVAP  26- 5510 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında ay içerisinde 30 günden az çalışan veya 80 inci madde uyarınca prim ödeme gün sayısı, ay içindeki toplam çalışma saatinin 4857 sayılı Kanuna göre belirlenen günlük normal çalışma saatine bölünmesi suretiyle hesaplanan sigortalıların kalan süreleri için aynı ay içerisinde isteğe bağlı sigortaya prim ödemeleri halinde, bu süreler 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edildiğinden, bu durumdaki sigortalıların ait olduğu aydan itibaren 12 aylık süre içinde ödenme imkanı ortadan kalkmış süreler hariç isteğe bağlı sigortalılık süreleri 6736 sayılı Kanuna göre yapılandırılacaktır.

SORU 27- 506 sayılı Kanunun mülga 86 ncı maddesine tabi olan avukat ve noterlerin yapılandırmaları ne şekilde yapılacaktır?

CEVAP 27- 506  sayılı  Kanunun  mülga  86  ncı  maddesine  göre  topluluk  sigortası  uygulaması 1/10/2008 tarihinde yürürlükten kalktığından bu tarihten önce sigortalı olan avukat ve noterlerin 1/10/2008 tarihinden önceki sürelere ait malullük, yaşlılık ve ölüm, hastalık ve analık ile iş kazası ve meslek hastalığı topluluk sigortası sözleşmelerinden kaynaklanan prim borçları ile baro ya da noter odasından alacakları belgeler ile 1/10/2008 tarihinden önce sigortalı olduklarını belgeleyenlerin yapılacak tescil işleminden sonra oluşan prim borçları 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında 6736 sayılı Kanuna göre yapılandırılacaktır.

Bu sigortalıların, 1/10/2008 tarihinden sonraki prim borçlarının tamamı, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamda 6736 sayılı Kanuna göre yapılandırılacaktır.

SORU 28- 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalıların yapılandırmaları ne şekilde yapılacaktır?

CEVAP 28- 2925 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin (a) bendi gereğince primlerini gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte ait olduğu yılı takip eden yılın Şubat ayı sonuna kadar ödemeyenlerin sigortalılıkları o yılın 1 Ocak gününden itibaren sona ermektedir. Diğer taraftan, 22/2/2013 tarihli ve 2013/11 sayılı Genelge gereğince prim borcu olup 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılığı devam ettirilenlerin;

1984 tarihinden 30/9/2008 tarihine kadar prim borcu olması ve yıl içinde bazı aylara ait prim borcunun bulunması ile birlikte diğer yılların priminin ödenmiş olması halinde bu süreler yapılandırma kapsamına alınacaktır.  Prim borcunun birbirini izleyen  (ard arda) yıllarda olması halinde ilk yılın prim borcu yapılandırmaya dahil edilecektir.

1/10/2008-2014 yılı Nisan ayı arasında prim borcu olması ve;

2008 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 75,18 TL’nin,

2009 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 26,34 TL’nin

2010 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 30,72 TL’nin

2011 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 39,48 TL’nin

2012 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 52,62 TL’nin

2013 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 41,82 TL’nin

2014 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 61,43 TL’nin

2015 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 70,20 TL’nin

altında olması halinde bu sürelere ait borçlar ile 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları yapılandırmaya dahil edilecektir.

2008 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 75,18 TL’nin üstünde olması ve 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait primlerini ödemiş olması halinde 2008 yılı prim borcu ile 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları,

2009 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 26,34 TL’nin üstünde olması ve 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait primlerini ödemiş olması halinde 2009 yılı prim borcu ile 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları,

2010 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 30,72 TL’nin üstünde olması ve 2011, 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait primlerini ödemiş olması halinde 2010 yılı prim borcu ile 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları,

2011 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 39,48 TL’nin üstünde olması ve 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ait primlerini ödemiş olması halinde 2011 yılı prim borcu ile 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları,

2012 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 52,62 TL’nin üstünde olması 2013, 2014 ve 2015  yılına ait primlerini ödemiş olması halinde 2012 yılı prim borcu ile 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları,

2013 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 41,82 TL’nin üstünde olması, 2014 ve 2015  yılına ait primlerini ödemiş olması halinde 2013 yılı prim borcu ile 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları,

2014 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 61,43 TL’nin üstünde olması 2015 yılına ait primlerini ödemiş olması halinde 2014 yılı prim borcu ile 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları,

2015 yılı ilk ve ikinci altı aylık süredeki prim borcunun 70,20 TL’nin üstünde olması halinde 2015 yılı prim borcu ile 2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları,2016 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları,

6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılacaktır.

SORU 29- 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine tabi sigortalıların yapılandırmaları ne şekilde yapılacaktır?

CEVAP 29- 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine göre tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlardan sigortalılığı devam edenler ile sigortalılığı sona erenlerin 1/3/2011 tarihinden 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ilişkin tahakkuk ettiği halde ödenmemiş sigorta primleri 6736 sayılı Kanuna göre yapılandırılacaktır.

Ayrıca, 5510 sayılı Kanunun geçici 29 uncu maddesi gereğince 1/5/2008 ila 30/9/2008 tarihleri arasında 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalı olanlar hakkında 1/3/2011 tarihinden itibaren 5510 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesi hükümleri uygulandığından, bu sigortalıların ek 5 inci madde kapsamına aktarma işlemlerinin tamamlanmasının ardından yapılandırma işlemleri yapılacaktır.

SORU 30- 5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesine tabi sigortalıların yapılandırmaları ne şekilde yapılacaktır?

CEVAP 30- 5510 sayılı Kanunun ek 6 ncı maddesi ile 1/3/2011 tarihinden itibaren ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanlar ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca belirlenecek alanlarda kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılanlardan ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı on günden az olanların sigortalıkları sağlanmış olup bu kapsamda çalışanlardan sigortalılığı devam edenler ile sigortalılığı sona erenlerin 1/3/2011 tarihinden 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ilişkin tahakkuk ettiği halde ödenmemiş sigorta primleri 6736 sayılı Kanuna göre yapılandırılacaktır.

Diğer taraftan, bu sigortalılardan 4447 sayılı Kanuna tabi olanlar % 3 oranındaki işsizlik sigortası primlerini kendileri ödeyebilmekte, ancak işsizlik sigortası priminin ait olduğu ayı takip eden ayın sonuna kadar ödenmemesi halinde o aya ait işsizlik sigortası priminin ödenme kabiliyeti ortadan kalktığından ödenmemiş işsizlik sigortası primleri yapılandırmaya dahil edilmeyecektir.

SORU 31- 4/c sigortalıları yönünden kamu idarelerinin Yapılandırma kapsamına giren borç türleri ve dönemleri nelerdir?

CEVAP 31- 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ilişkin olup 6736 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı ile sigorta primleri,  fiili ve itibari hizmet süresi zammı primleri,  ek karşılık prim borçları ile  30/6/2016 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin 5510 sayılı Kanunda öngörülen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi nedeniyle uygulanan idari para cezası alacakları yapılandırma kapsamına girmektedir.

SORU 32- Yapılandırma kapsamına giren borçlar için başvuru süresi hangi tarihte sona ermektedir?

CEVAP 32- 4/c sigortalıları yönünden kamu idarelerinin en geç 31/10/2016 tarihine kadar başvuruda bulunulması gerekmektedir.

SORU 33- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalıları (Kamu personeli) çalıştırılan işverenler bakımından yapılandırma kapsamına giren borçlar için nasıl ve nereye başvuru yapılması gerekmektedir?

CEVAP 33- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında çalıştırılan sigortalılardan kaynaklanan,

a) Emekli keseneği ve kurum karşılığı ile sigorta primi için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığına,

b) Fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi zammına ilişkin prim borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığına,

c) İdari para cezası borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,

d) Ek karşılık prim borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla Strateji Geliştirme Başkanlığı Bütçe Daire Başkanlığına,

başvurulması gerekmektedir.

SORU 34- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalıları (Kamu personeli) çalıştırılan işverenler bakımından e-Sigorta kanalıyla başvurular nasıl yapılacaktır?

 CEVAP 34- E-Sigorta kanalıyla yapılacak olan yeniden yapılandırma başvuruları www.sgk.gov.tr adresinden kesenek bilgi sistemi kullanıcı adı ve şifresi ile girilmek suretiyle kamu bilgi ekranı “Borç Yapılandırma” menüsünden yapılacaktır.

SORU 35-Kapsama giren borçlar için farklı ödeme seçeneklerinin tercih edilmesi mümkün müdür?

CEVAP 35-Kapsama giren tüm borç türleri için aynı ödeme şekli (peşin veya taksitle) tercih edilebileceği gibi, bir borç türü için peşin, diğer borç türleri için taksitle ödeme yolu veya bir borç türü için farklı sayıda taksit, diğer borç türü için farklı sayıda taksit de seçilebilecektir.

SORU 36-Yapılandırma kapsamındaki borçların hesaplanması nasıl yapılmaktadır?

CEVAP 36- Yapılandırma kapsamındaki borçların hesaplanması sırasında Kanunun yürürlük tarihine kadar geçen süre için uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar borç aslına ilave edilmek suretiyle, yeniden yapılandırılacak tutar hesaplanacaktır.

Bu şekilde hesaplanan tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilmektedir.

SORU 37- Yapılandırma kapsamında idari para cezaları borçlarında sağlanan indirim miktarı ne kadardır?

CEVAP 37- İdari para cezası asıllarının % 50’si ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden Kanunun yürürlük tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi halinde idari para cezası asıllarının kalan % 50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilmektedir.

SORU 38- Yapılandırma kapsamına giren borçlar için seçilebilecek taksit sayıları nelerdir?  

CEVAP 38-Kamu kurumları kapsama giren borçlar için taksitle ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde borçların, altı, dokuz, oniki veya onsekiz eşit taksitte ,

-İl özel idareleri ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşları bakımından bu taksit sayılarına ilaveten yirmidört, otuz veya otuzaltı eşit taksitte,

 ikişer aylık süreler itibariyle ödenme imkanı bulunmaktadır.

-Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşları bakımından ise bu taksit sayılarına ilaveten kırksekiz, altmış, yetmişiki, yüzkırkdört  eşit taksitte ,

Aylık olarak ödenme imkanı bulunmaktadır.

SORU 39 - Yapılandırma kapsamındaki borçların taksitle ödenmesi halinde ödenecek tutar nasıl hesaplanmaktadır?  

CEVAP 39 - Taksitler halinde ödenecek olan tutarın tespiti sırasında, öncelikle kapsama giren alacaklara ilişkin alacak aslı ile TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE oranları esas alınarak gecikme cezası ve gecikme zammı yerine dikkate alınacak tutar esaplanacak, ardından bulunan bu tutar, borçlularca talep edilen taksit sayısına göre;

       -Altı eşit taksit için (1,045),

      - Dokuz eşit taksit için (1,083),

      - Oniki eşit taksit için (1,105),

      - Onsekiz eşit taksit için (1,15)  katsayısı ile çarpılmak suretiyle hesaplanan toplam tutarın talep edilen taksit sayısına bölünmesi suretiyle belirlenecektir

-İl özel idareleri ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşları bakımından aylık taksit tutarları, yeniden yapılandırılan toplam alacak tutarının talep edilen taksit sayısına göre,

         -Altı eşit taksit için (1,045),

        -Dokuz eşit taksit için (1,083),

        -Oniki eşit taksit için (1,105),

        -Onsekiz eşit taksit için (1,15),

        -Yirmidört eşit taksit için (1,194),

        -Otuz eşit taksit için (1,238),

        -Otuzaltı eşit taksit için (1,318),

-Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşları bakımından aylık taksit tutarları, yeniden yapılandırılan toplam alacak tutarının talep edilen taksit sayısına göre,

          -Altı eşit taksit için (1,032),

         -Dokuz eşit taksit için (1,053),

         -Oniki eşit taksit için (1,064),

         -Onsekiz eşit taksit için (1,086),

         -Yirmidört eşit taksit için (1,109),    

         -Otuzaltı eşit taksit için (1,19),

         -Kırsekiz eşit taksit için (1,247),

         -Altmış eşit taksit için (1,304),

         -Yetmişiki eşit taksit için (1,361),

            -Yüzkırkdört eşit taksit için (1,703)  katsayı uygulanacaktır.

SORU 40- Yapılandırma kapsamındaki diğer borçlar için peşin ödemenin seçilmesi halinde ödemenin en geç hangi tarihe kadar yapılması gerekmektedir?

CEVAP 40 -Yapılandırma kapsamındaki borçlar için peşin ödemenin seçilmesi halinde ödemenin 31/12/2016 tarihinin Cumartesi gününe rastlaması nedeniyle en geç 02/01/2017 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

 SORU 41 - Yapılandırma kapsamındaki diğer borçlar için taksitle ödemenin seçilmesi halinde ilk taksit ödemesinin en geç hangi tarihe kadar yapılması gerekmektedir?

CEVAP 41 -Yapılandırma kapsamındaki borçlar için taksitle ödemenin seçilmesi halinde ilk taksit ödemesinin 31/12/2016 tarihinin Cumartesi gününe rastlaması nedeniyle en geç 02/01/2017 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

SORU 42 - Peşin ödeme yolunu seçenler yönünden borçların yapılandırma kapsamında ödenme hakkı hangi durumda sona erer?

CEVAP 42 -Yeniden yapılandırılmış borçların tamamının en geç 02/01/2017 tarihine kadar ödenmemesi halinde borçların yapılandırma kapsamında ödenme hakkı kaybedilecektir.

SORU 43 - Taksitle ödeme yolunu seçenler yönünden yapılandırmadan yararlanma hakkı hangi durumda sona erer?

CEVAP 43 -Taksitlerinin ilk ikisini süresinde ve tam olarak ödememesi veya,

-Bir takvim yılı içinde yasal süresi içinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş ikiden fazla taksitin bulunması veya,

-İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle ve bir takvim yılında ikiden fazla olmamakla birlikte ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmemesi veya,

-İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşları hariç olmak üzere, ilk taksit ödeme süresinin sona erdiği ayda ödenmesi gereken primlerden başlanılarak, bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin sigorta primlerinin, çok zor durum hali olmaksızın ödenmemesi veya yasal süresi dışında ödenmesi ya da eksik ödenmesi halinde, yapılandırmadan yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.

SORU 44 - Hangi tutara kadar yapılan eksik ödemeler ihlal olarak kabul edilmeyecektir?

CEVAP 44 -Taksit tutarının % 10’u aşılmamak kaydıyla 5 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacaktır.

SORU 45 - Yapılandırma hakkının kaybedilmesi halinde, yapılandırma kapsamında ödenmiş tutarlar için yapılandırmadan faydalanmak mümkün olacak mıdır?

CEVAP 45 -Kapsama giren borçları yapılandırılmış olan borçluların, ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle yapılandırmadan yararlanma hakkını kaybetmeleri halinde, ödedikleri tutar kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanmış sayılacaklar, bakiye alacaklar ise cari usul ve esaslar çerçevesinde tahsil edilecektir.

SORU 46 - Yapılandırmaya ilişkin ödeme planları ilgililere nasıl tebliğ edilecektir?  

CEVAP 46 -Ödeme planları, başvuru formunda beyan edilen adrese gönderilmek suretiyle imza karşılığı elden verilecek ya da 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre ilgililere tebliğ edilecektir.  

SORU 47 - e-Sigorta kanalıyla başvuru yapanların, ödeme planları nasıl tebliğ edilecektir?

 CEVAP 47 -Başvuruların e-Sigorta kanalıyla yapılması halinde, ödeme planları e-Sigorta kanalıyla ilgililere gösterilecek olup, bu şekilde bildirilecek olan ödeme planları ayrıca 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilmeyecektir.

SORU 48 - Yapılandırma kapsamındaki borçlar için önceden dava açılmış olması halinde söz konusu borçlar hangi durumda yapılandırma kapsamına alınabilecektir?

CEVAP 48 -Yapılandırma kapsamına giren borçları ile ilgili dava açmış borçluların yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde, borçlarını peşin veya taksitler halinde ödeyebilmeleri için davalardan feragat ettiklerine dair mahkemeye hitaben yazılarak ilgili mahkemeye verilen havaleli dilekçeyle başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

SORU 49 -.Yapılandırma sonucu ödenecek tutarların önceden görülebilmesi mümkün müdür?

CEVAP 49 - 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalıları (Kamu personeli) çalıştırılan işverenler, kesenek/prim ve idari para cezası borçlarını yapılandırmaları halinde ödeyecekleri taksit tutarlarını www.sgk.gov.tr adresinden kesenek bilgi sistemi kullanıcı adı ve şifresi ile girilmek suretiyle kamu bilgi ekranı “Borç Yapılandırma” görebilirler.

SORU 50- Yapılandırma kapsamına giren borç türleri ve dönemleri nelerdir?

CEVAP 50-2016 yılı Haziran ayı/dönemi ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan;

-5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan; sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, ek karşılık primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi,

Kurumumuzca ilgili Kanunları gereğince takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı,

Kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenen alacakların; Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla henüz ödenmemiş olan fer’ileri,

30/6/2016 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce kesinleştiği halde bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan idari para cezası,

ile bunlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı alacakları, yapılandırma kapsamındadır.

SORU 51- Yapılandırma kapsamına giren borçlar için başvuru süresi hangi tarihte sona ermektedir?

CEVAP 51-Yapılandırma kapsamına giren borçlar için en geç 31/10/2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) başvurmak gerekmektedir.

SORU 52-Yapılandırma kapsamına giren borçlar için nasıl ve nereye başvuru yapılması gerekmektedir?

CEVAP 52-E-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuru yapılması gerekmektedir.

SORU 53-Kapsama giren borçlar için farklı ödeme seçeneklerinin tercih edilmesi mümkün müdür?

CEVAP 53- Kapsama giren tüm borç türleri için aynı ödeme şekli (peşin veya taksitle) tercih edilebileceği gibi, bir borç türü için peşin, diğer borç türleri için taksitle ödeme yolu veya bir borç türü için farklı sayıda taksit, diğer borç türü için farklı sayıda taksit de seçilebilecektir.

SORU 54-Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceğinin belirtilmemiş olması halinde peşin veya taksitli ödeme seçeneklerinden hangisi kabul olunacaktır?

CEVAP 54-Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceği belirtilmemiş ise azami taksit süresinin seçilmiş olduğu kabul edilecektir.

SORU 55- Başvuru formunda borcun kaç taksitte ödeneceğinin beyan edilmemesi halinde borç kaç taksit üzerinden yapılandırılacaktır?

CEVAP 55-Bu durumda, borcun azami taksit süresi içinde ödeneceğinin kabul edildiği varsayılarak azami taksit süresi üzerinden ödeme planı hazırlanacaktır.

SORU 56-Aynı veya farklı illerde birden fazla işyeri bulunan işverenlerin her bir işyeri için ayrı ayrı başvuru yapması gerekmekte midir?

CEVAP 56- Evet. Bununla birlikte, başvuru süresi içinde bazı işyerleri için yapılandırma başvurusunda bulunulduğu halde bazı işyerleri için yapılandırma başvurusunda bulunulmadığı durumlarda, süresi içinde yapılan başvuru formu ilk taksit ödeme süresinin son günü olan 2/1/2017 tarihine kadar ibraz edilmek ve yazılı olarak başvuruda bulunmak kaydıyla, bu işyerleri için de süresi içinde başvuruda bulunulmuş kabul edilerek işlemler sonuçlandırılacaktır.

SORU 57-Aynı veya farklı illerde birden fazla işyeri bulunan işverenlerin başvuruda bulunulmayan işyerleri için hangi tarihe kadar peşin ödeme seçeneği tercih edilebilir?

CEVAP 57- Bu nitelikteki başvurular sırasında ilk taksit ödeme süresi geçirildikten sonra (2/1/2017 ve sonrasında) peşin ödeme seçeneği tercih edilemez.

SORU 58-E-sigorta kanalıyla başvurular nasıl yapılacaktır?

CEVAP 58- E-Sigorta kanalıyla yapılacak olan yeniden yapılandırma başvuruları www.sgk.gov.tr adresinden e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi / kesenek bilgi sistemi kullanıcı adı ve şifresi girilmek suretiyle yapılacaktır.

SORU 59- E-sigorta kanalıyla başvuru yapamayacak işverenler kimlerdir?

CEVAP 59- Gayri faal olup daha önce e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi almamış veya e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresini unutmuş olan işverenlerce e-Sigorta kanalıyla başvuru yapılamayacağından, bu nitelikteki işyeri işverenlerince yeniden yapılandırma başvurularının elden ya da posta kanalıyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yapılması gerekmektedir

SORU 60- Yapılandırma başvurularının posta yoluyla yapılması durumunda başvuru hangi tarih itibariyle yapılmış sayılacaktır?

CEVAP 60- Başvuruların posta yolu ile yapılması halinde; taahhütlü, iadeli taahhütlü, APS veya PTT Kargo yoluyla yapılan gönderilerde, başvuru formunun/dilekçenin postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih, buna karşılık, adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun Kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir.

SORU 61-Yapılandırma ile borç asıllarında herhangi bir indirim sağlanmakta mıdır?

CEVAP 61- Hayır.

SORU 62- Yapılandırma kapsamındaki borçların hesaplanması nasıl yapılmaktadır?

CEVAP 62- Yapılandırma kapsamındaki borçların hesaplanması sırasında Kanunun yayımlandığı tarihi kadar (bu tarih dahil) geçen süre için uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar borç aslına ilave edilmek suretiyle, yeniden yapılandırılacak tutar hesaplanacaktır.

SORU 63- Yapılandırma kapsamındaki borçların hesaplanmasında esas alınan Yİ-ÜFE aylık değişim oranları bileşik bazda mı uygulanmaktadır?

CEVAP 63-Hayır. Yİ-ÜFE aylık değişim oranları basit usulde uygulanmaktadır.

SORU 64-Yapılandırma kapsamına giren borç asıllarının ödenmiş ancak ferilerinin ödenmemiş olması halinde borç ferilerinin tahsilinden vazgeçilmekte midir?

CEVAP 64- Yapılandırma kapsamına giren alacakların; asıllarının bu Kanunun yayımlandığı tarihten önce ödenmiş olmasına rağmen, fer’ilerinin bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olduğu durumlarda, aslı ödenmiş fer’i alacağın % 40’ının bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi halinde kalan % 60’ının tahsilinden vazgeçilecektir.

SORU 65- Yapılandırma kapsamında idari para cezaları borçlarında sağlanan indirim miktarı ne kadardır?

CEVAP 65- 30/6/2016 tarihi ve öncesinde işlenen fiillere ilişkin olup 6736 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce kesinleşen idari para cezası alacak asıllarının % 50’si ile bu tutara ödeme vadesinin sona erdiği tarihten kanunun yürürlük tarihine kadar geçen süre için gecikme cezası ve gecikme zammı yerine,  Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesap edilen tutarın ilave edilmesi suretiyle yapılandırma kapsamında ödenecek tutar tespit edilecektir.

Bu durumda idari para cezası asıllarının kalan % 50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir..

SORU 66- Yapılandırma kapsamına giren borçlar için seçilebilecek taksit sayıları nelerdir?

CEVAP 66- Yapılandırılan borçlar için özel sektör işyeri işverenlerince 18 eşit taksite kadar, il özel idareleri ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Futbol Federasyonu ve Özerk Spor Federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’ de sportif faaliyette bulunan spor kulüpleri bakımdan ise yirmidört, otuz, otuzaltı taksite kadar, diğer kamu idarelerince en fazla 18 eşit taksitte ödeme imkanı bulunmaktadır. Belediye ve bağlı müstakil kuruluşlara 144 aylık eşit taksitte ödeme imkanı tanınmaktadır.

SORU 67- Yapılandırma kapsamına giren borçları için peşin ödemeyi seçen işverenlerden Kanunun yürürlük tarihten ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için herhangi bir faiz alınacak mıdır?

CEVAP 67-Hayır.

SORU 68- Başvuru formunda taksitli ödemeyi seçen işverenlerin, borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde (2/1/2017 tarihine kadar) ödemeleri halinde taksitlendirme farkı alınacak mıdır?

CEVAP 68- Hayır.

SORU 69- Yapılandırma kapsamındaki borçlar için peşin ödemenin seçilmesi halinde ödemenin en geç hangi tarihe kadar yapılması gerekmektedir?

CEVAP 69- Yapılandırma kapsamındaki borçlar için peşin ödemenin seçilmesi halinde ödemenin 02/01/2017 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

SORU 70- Peşin ödemeyi tercih etmesine karşın 02/01/2017 tarihine kadar borcun tamamını ödeyemeyen işverenlerin peşin ödeme başvuruları taksitle ödemeye çevrilebilmekte midir?

CEVAP 70-Peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan borçlular, bu Kanun uyarınca ödemeleri gereken tutarları, en geç 2/1/2017 tarihine kadar ödememeleri veya aynı tarihe kadar peşin ödeme taleplerini taksitle ödeme talebine dönüştürüp ilk taksit ödemesini de yine en geç 2/1/2017 tarihine kadar yapmamaları halinde yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkını kaybedeceklerdir.

SORU 71-Borcun taksitler halinde ödeneceğinin beyan edilmesine peşin ödeme seçeneği tercih edilebilmekte midir?

CEVAP 71- Evet. Başvuru sırasında, borcun taksitler halinde ödeneceğinin beyan edilmesine rağmen borcun tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde (02/01/2017 tarihine kadar) ödenmesi halinde, peşin ödeme talebinde bulunulmuş gibi kabul edilerek borçlulardan taksitlendirme farkı alınmayacaktır.

SORU 72- Borcun taksitler halinde ödeneceğinin beyan edilmesine rağmen, borcun tamamının tercih edilen taksit sayısından daha kısa süre içinde ödenmesi mümkün müdür?

CEVAP 72- Evet. Hesaplanan borcun taksitler halinde ödeneceğinin beyan edilmesine rağmen, borcun tamamının tercih edilen taksit sayısından daha kısa süre içinde ödenecek olması halinde, öncelikle taksitlendirme farkı ilgili taksit sayısına ilişkin katsayıya göre yeniden hesap edilecek, ardından kalan taksit tutarları ilgili katsayıya göre hesaplanan bakiye taksitlendirme farkı üzerinden tahsil edilecektir.

SORU 73- Peşin ödeme yolunu seçenler yönünden borçların yapılandırma kapsamında ödenme hakkı hangi durumda sona erer?

CEVAP 73-Peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan borçlular, 6736  sayılı Kanun uyarınca ödemeleri gereken tutarları, en geç 2/1/2017 tarihine kadar ödememeleri veya aynı tarihe kadar peşin ödeme taleplerini taksitle ödeme talebine dönüştürüp ilk taksit ödemesini de yine en geç 2/1/2017 tarihine kadar yapmamaları halinde yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkını kaybedeceklerdir.

SORU 74-Taksitle ödeme yolunu seçenler yönünden yapılandırmadan yararlanma hakkı hangi durumda sona erer?

CEVAP 74- Taksitle ödeme yolu tercih edilmiş olmasına rağmen ilk iki taksitin süresinde ve tam olarak ödenmesi kaydıyla, bir takvim yılı içinde yasal süresi içinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş ikiden fazla taksitin bulunması ya da bir takvim yılında ikiden fazla olmamakla birlikte ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar geç ödeme zammı ile birlikte ödenmemesi halinde, ödenmeyen taksitler yönünden 6736 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.

SORU 75- Taksitle ödeme yolunu seçen işverenin yapılandırma kapsamındaki taksitleri ödemesine karşın cari ay prim borçlarını ödememesi halinde yapılandırmadan yararlanmaya devam edebilir mi?

CEVAP 75-Yeniden yapılandırılmış taksitlerle ilgili ödeme yükümlülüklerinin yerine getiriliyor olmasına rağmen, bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin primlerin çok zor durum hali olmadan, süresi içinde ödenmediğinin veya eksik ödendiğinin tespit edilmesi halinde, bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı, üçüncü cari aya ilişkin primlerin yasal ödeme süresinin sona erdiği ayı takip eden aydan başlanılarak kaybedilmiş sayılacaktır.

SORU 76-Cari aylara ilişkin prim ödeme yükümlülüklerini yerine getiremeyen işverenlerin çok zor durum halinin tespit edilmesi durumunda yapılandırma anlaşmaları devam etmekte midir?

CEVAP 76-Evet.

SORU 77-Cari aylara ilişkin prim ödeme yükümlülüklerini yerine getiremeyen işverenlerin çok zor durum hali nasıl tespit edilmektedir?

CEVAP 77- Mali Durum Bildirim Formunda beyan edilen bilgilere göre, borçlunun çok zor durumda olup olmadığına ilişkin rasyosunun 2 veya altında olması halinde, borçlunun çok zor durumda olduğu kabul edilecektir. (Ayrıntılara Kurum Web sitesinde bulunan 2011-53 sayılı Genelgeden ulaşılabilir.)

SORU 78- Mali durum bildirim formu bir defalığına mı düzenlenecektir?

CEVAP 78- Çok zor durum halinin tespitine ilişkin Mali Durum Bildirim Formu, ikiden fazla cari ay priminin süresi içinde ödenmediği her bir takvim yılı için ayrı ayrı düzenlenecektir.

SORU 79- Hangi tutara kadar yapılan eksik ödemeler ihlal olarak kabul edilmeyecektir?

CEVAP 79- Taksit tutarının % 10’u aşılmamak kaydıyla 5 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacaktır.

SORU 80- İhlal olarak kabul olunmayan tutarlar için geç ödeme zammı hesaplanmakta mıdır?

CEVAP 80- İhlal olarak kabul olunmayan tutarlar 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı üzerinden hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilmesi gerekmektedir.

SORU 81- Yapılandırma hakkının kaybedilmesi halinde daha önce yapılandırma kapsamında ödenmiş tutarlar için yapılandırmadan faydalanılmakta mıdır?

CEVAP 81- Kapsama giren borçları yapılandırılmış olan borçluların, ödeme yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle yapılandırmadan yararlanma hakkını kaybetmeleri halinde, ödedikleri tutar kadar yapılandırma hükümlerinden yararlanmış sayılacaklar, bakiye alacaklar ise cari usul ve esaslar çerçevesinde tahsil edilecektir.

SORU 82- Yapılandırmaya ilişkin ödeme planları ilgililere nasıl tebliğ edilecektir?

CEVAP 82- Ödeme planları, başvuru formunda beyan edilen adrese gönderilmek suretiyle imza karşılığı elden verilecek ya da 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre ilgililere tebliğ edilecektir.

SORU 83- e-Sigorta kanalıyla başvuru yapanların, ödeme planları nasıl tebliğ edilecektir?

CEVAP 83- Başvuruların e-Sigorta kanalıyla yapılması halinde, yapılandırma işlemi tamamlanmasını müteakip ödeme planları da e-Sigorta kanalıyla ilgililer tarafından görüntülenebilecek olup, bu şekilde bildirilecek olan ödeme planları ayrıca 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilmeyecektir.

SORU 84- Ödeme planları tebliğ edilmeyenler yapılandırma kapsamında ödeyecekleri miktarı nasıl öğreneceklerdir?

CEVAP 84- Ödeme planları oluşturulduktan sonra ödenecek tutarlar banka ekranlarına yansıtılacağından, ödeme planları tebliğ edilememiş borçluların her ne kadar ödeme planları taraflarına ulaşmamış olsa bile banka kanalıyla ödeme yapmaları mümkün olacaktır.

SORU 85-Yapılandırma kapsamına giren ve ödeme süresi tabii afet nedeniyle ertelenmiş olan borçlarının için gecikme cezası ve gecikme zammı /Yİ_ÜFE alınacak mıdır?

CEVAP 85- Yeniden yapılandırma başvurusunda bulunan borçluların, 6736 sayılı Kanun kapsamına giren ve ödeme süresi 5510 sayılı Kanunun (değişik) 91 inci maddesi ve yönetim kurulu kararları gereği 30/6/2016 ve öncesi dönemlere ait ertelenmiş olan borçların da bulunması halinde, erteleme süresine ilişkin Yİ-ÜFE hesaplanmayacaktır. Erteleme kapsamına giren ve erteleme süresinin başladığı tarihten önce kesinleşmiş borçlar için yasal ödeme süresinin sona erdiği tarihten ertelemenin başlangıç tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplama yapılacaktır.

SORU 86- Adi ortaklardan bir veya birkaçının kendi hisselerine karşılık gelen kısım için yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde yapılandırma kendi hisselerine karşılık gelen kısım üzerinden yapılmakta mıdır?

CEVAP 86- Adi ortaklardan bir veya birkaçının ortaklığın Kuruma olan borçlarından kendi hisselerine karşılık gelen kısmını ödemek amacıyla yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde, adi ortaklığı oluşturan ortakların kendi hisselerine düşen kısmı değil, adi ortaklığın kapsama giren borcunun tamamı yapılandırılacaktır

SORU 87- İşyerinin devir veya intikal etmesi halinde devir alan veya işyeri kendisine intikal eden işverenin hangi borçları yapılandırma kapsamına dahil edilebilecektir?

CEVAP 87-İşyerini devir alan ya da kendisine intikal eden işverenlerin, yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde, hem devir veya intikal tarihinden sonraki borçlar, hem de devir veya intikal tarihinden önceki borçlar yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.

SORU 88- İşyerinin devir edilmesi halinde devir eden işverenin hangi borçları yapılandırma kapsamına dahil edilebilecektir?

CEVAP 88- İşyerini devreden işverenlerin, yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde yalnızca devir tarihinden önceki borçlar yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.

SORU 89- Kat maliklerinin bir veya birkaçının yalnızca kendi hisselerine isabet eden borçlarını yapılandırmak amacıyla başvuruda bulunmaları halinde yapılandırma kendi hisselerine karşılık gelen kısım üzerinden yapılmakta mıdır?

CEVAP 89- Kat malikleri kurulunca borçlarını yeniden yapılandırmak amacıyla başvuruda bulunmaları halinde, kat malikleri kuruluna ait borçların tamamı yeniden yapılandırma kapsamına dâhil edilecektir. Her bir kat malikinin kendi hissesine düşen borcunu yapılandırmak istemesi halinde ise bu talepler de manuel olarak hesaplanmak suretiyle kabul edilebilecektir.

SORU 90-Alt işvereni bulunan işverenlerin, yapılandırma kapsamına giren borçları için başvuruda bulunmaları halinde hangi borçlar yapılandırma kapsamına dahil edilebilecektir?

CEVAP 90- Alt işvereni bulunan işverenlerin, yapılandırma kapsamına giren borçları için başvuruda bulunmaları halinde, asıl işverenin borçlarının yanı sıra alt işverenlerin borçları da yeniden yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.

Ancak, bu durumda asıl işverenden, daha sonraki bir tarihte borçların yapılandırılması için başvuruda bulunulmayacağına dair alt işverenlerinden alınmış taahhütnamenin getirilmesi istenilecektir.

SORU 91- Alt işverenin kendi borçları için asıl işverenin başvurusundan önce yapılandırma başvurusunda bulunması mümkün müdür?

CEVAP 91- Evet. Ancak bu durumda Kurumla ihtilaf yaratmayacağına ilişkin asıl işverenden alınmış taahhütnamenin getirilmesi alt işverenden istenilecektir.

SORU 92-Asıl işverenin alt işverenin daha sonra başvuruda bulunmayacağına ilişkin taahhütnameyi alamaması halinde borçların yapılandırması mümkün olacak mıdır?

CEVAP 92- Evet. Bu durumda, asıl işverenlerin yapılandırma başvurusunda bulunmaları ve alt işverenlerden taahhütnameyi alamamaları halinde, asıl işverenlerin borçları, alt işverenlerin borçları da dahil edilerek yapılandırılacaktır.

SORU 93- Yapılandırma başvurusunda bulunan işverenlerin ihalelere katılmak için borcu yoktur yazısı talep etmeleri halinde kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun tespiti nasıl yapılmaktadır?

CEVAP 93- Yapılandırma başvurusunda bulunmuş olan işverenlerin ihalelere katılmak amacıyla kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olup olmadığının sorgulanması sırasında;

-Peşin ödeme yolunu tercih eden borçlulara, 6736 sayılı Kanun uyarınca yeniden yapılandırılmış olan borçlarının (idari para cezası borçları hariç) tamamını ödedikleri tarih itibariyle yapılandırma kapsamına girmeyen muaccel borçların toplamının Kamu İhale Genel Tebliğinde limitlerin altında olması kaydıyla,

-Taksitle ödeme yolunu tercih eden borçlulara, yapılandırma kapsamına girmeyen muaccel borçları ile yapılandırılmış olan borçlarından (idari para cezası borçları hariç) ilk taksitin ödenmiş olması ve vadesi geçtiği halde ihale tarihi itibariyle ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerinin toplamının Kamu İhale Genel Tebliğinde belirtilen limitlerin altında olması ve anılan Kanun hükümlerinden yararlanma hakkının devam etmesi kaydıyla,

İhalelere katılmak amacıyla kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu olup olmadığına ilişkin yazı talep eden işverenlerin, 6736 sayılı Kanun uyarınca Kanunun yürürlük tarihi itibariyle hesaplanan borçları ile anılan Kanun kapsamına girmeyen borçlarının ihale tarihi itibariyle toplamının yukarıda belirtilen limitlerin altında olması halinde, ihale tarihi itibariyle bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilmediği takdirde,

kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun bulunmadığı kabul edilecektir.

SORU 94- Yapılandırma kapsamındaki borçlar için önceden dava açılmış olması halinde söz konusu borçlar hangi durumda yapılandırma kapsamına alınabilecektir?

CEVAP 94- Yapılandırma kapsamına giren borçları ile ilgili dava açmış borçluların yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde, borçlarını peşin veya taksitler halinde ödeyebilmeleri için davalardan feragat ettiklerine dair dilekçenin mahkemeden onaylı bir örneğinin ilgili üniteye verilmesi halinde yapılandırma işlemleri yapılacaktır.

SORU 95- Yapılandırma başvurusunda bulunan borçlularca davadan vazgeçilmemesi halinde yapılandırma hükümlerinden faydalanmaları mümkün müdür?

CEVAP 95-Yapılandırma başvurusunda bulunan borçlularca davadan vazgeçilmemesi halinde, dava konusu hangi alacak türü ile ilgili ise, o alacak türü ile ilgili borçlar yapılandırma kapsamına dahil edilmeyecektir. Bu durumda, yalnızca dava konusu olmayan diğer alacak türleri yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.

SORU 96- Yapılandırma başvurusunda bulunulan tarihten sonra kapsama giren borçlar dolayısıyla dava açılması halinde yapılandırma bozulacak mıdır?

CEVAP 96- Yapılandırma başvurusunda bulunulan tarihten sonra kapsama giren borçlar dolayısıyla dava açılması halinde, yapılandırma hükümlerine göre yapılan ödemeler cari usullere göre mahsup edilerek yeniden yapılandırılması iptal edilecektir.

SORU 97- Yapılandırma kapsamına giren borçların kredi kartı veya banka kartı ile ödenmesi mümkün müdür?

CEVAP 97- Evet. Bu amaçla, www.sgk.gov.tr adresinden, “E-SGK”/“Kart ile Prim ödeme” seçenekleri işaretlenerek erişilen ekran vasıtasıyla e-devlet şifresi ile ödeme yapılabilecektir.

SORU 98- 6736 sayılı Kanun kapsamına hangi tarihe kadar bitirilen ihale konusu veya özel nitelikteki inşaat işyerleri girmektedir.

CEVAP 98- 6736 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fıkrası ve 9 uncu maddesine göre, 30/6/2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin işyerleri girmektedir.

SORU 99- İhale konusu işimi 29/12/2015 tarihinde bitirdim. Yapılandıma müracaatımı 01/11/2016 tarihinde yaptım. Yapılandırma işleminden yararlanabilir miyim?

CEVAP-99 Yapılandırma başvuru tarihinin en son günü 31/10/2016 tarihi olduğundan eksik işçilikten kaynaklanan borcunuzu yapılandırmanız mümkün bulunmamaktadır.

SORU 100- 2015 yılında bitirdiğim özel nitelikteki işyerimden dolayı tahakkuk eden eksik işçiliğe ilişkin borcum 10/11/2016 tarihinde tebliğ edildi. Yapılandırma işleminden yararlanabilir miyim?

CEVAP 100- Eksik işçilikten kaynaklanan prim borçlarınız için süresi içinde yani son başvuru tarihi olan 31/10/2016 tarihine kadar Kurumumuza başvurunuz bulunuyor ise yapılandırma işleminden yararlanabilirsiniz.

SORU 101- Kurumumuza borcu olan ve ihale konusu işinden dolayı hakediş alacağı olan bir işverenin  borcunu 6736 sayılı Kanuna istinaden yapılandırması halinde hakedişin ödemesi için borcu yoktur  yazısı verilecek mi?

CEVAP 101- Peşin ödeme yolunu tercih eden borçlular için; 6736 sayılı Kanun kapsamına giren borçların tamamının ödenmesi ve kapsama girmeyen muaccel borçların bulunmaması kaydıyla,

               -Taksitle ödeme yolunu tercih eden borçlular için; vadesi geçtiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksit ile kapsama girmeyen muaccel borcun bulunmaması kaydıyla,

               hakediş ödemesine esas borcu yoktur yazıları verilecektir.

SORU 102- İhale konusu işyerinden dolayı Kurumumuza borcu olan ve ihale makamında süreli teminat mektubu bulunan işverenin yapılandırmaya  müracaat ederek taksitle ödeme yolunu seçmesi halinde borcunu  teminat mektubunun süresi uzatılacak mı?

CEVAP 102- Teminat mektuplarının süresiz ve kat’i olacak şekilde değiştirilmesi ya da teminat mektuplarının süresinin taksitle ödeme başvurusuna bakılarak son ödeme tarihini izleyen üçüncü ayın sonuna kadar uzatılması gerekmektedir.

SORU 103- Özel nitelikteki inşaat işyerinden dolayı yapı kullanma izin belgesi almak isteyen işveren Kurumumuza  olan borcunu taksitler halinde ödemek için yapılandırdığı takdirde yapı kullanma izin belgesi verilecekmidir?

CEVAP 103- 6736 sayılı Kanun kapsamına giren borçlarını taksitler halinde ödemek üzere başvuruda bulunmuş olan özel nitelikteki inşaat işyeri işverenlerinin, kapsama giren borçları ile birlikte kapsama girmeyen diğer borçlarının tamamını ödemeleri kaydıyla ilişiksizlik belgesi yazısı verilecektir. Aksi halde taksitler düzenli olarak ödense dahi, kapsama giren ve girmeyen borçların tamamı ödenmediği sürece söz konusu yazıların verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

SORU 104- 31/11/2015 tarihinde biten özel nitelikteki inşaat işyerimden kaynaklanan borçlarımı yapılandırarak taksitler halinde ödeyeceğim. Yapı kullanma izin belgesini nasıl alabilirim?

CEVAP 104- Özel nitelikteki inşaatlar için, gerek yapılandırma kapsamına giren, gerekse girmeyen borçlarını karşılayacak miktarda, bankalar ve özel finans kurumlarından alınmış teminat mektuplarının ya da Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin veya bu senetler yerine düzenlenen belgelerin teminat olarak verilmesi halinde, yapılandırılmış olan borçların ödenmesi beklenilmeden ilişiksizlik belgesi verilebilecektir.

SORU 105- 31/1/2013 tarihinde biten özel nitelikteki inşaat işyerimden kaynaklanan borçlarımı yapılandırarak taksitler halinde ödemek üzere 22/9/2016 tarihinde başvurdum. Ancak Kurumunuz Müfettişince düzenlenen rapora göre hesaplanan fark işçilik tutarı tarafıma 13/12/2016 tarihinde tebliğ edildi. Yapılandırmadan yararlanabilirmiyim?

CEVAP 105- 6736 sayılı Kanun hükümlerinden yararlanmak için yasal süresi içinde başvurulduğu halde bu sürenin sonuna kadar Kurumca re’sen tahakkuk ettirilerek işverene tebliğ edilememiş olan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarlarının da yapılandırılması daha sonraki bir tarihte yapılandırılması mümkündür.

SORU 106- Eksik işçilikten kaynaklanan prim borçlarımı yapılandırarak peşin ödedim. Daha sonra eksik işçiliğe yargı nezdinde itiraz ettim. Yapılandırmam geçerli midir?

CEVAP 106- Yapılandırma kapsamına giren borçlarla ilgili olarak yapılandırma başvurusunda bulunulan tarihten önce açılmış herhangi bir dava bulunmamasına rağmen gerek yapılandırma sürecinin devam ettiği sürelerde gerekse yeniden yapılandırma sürecinin sona ermesinin ardından kapsama giren borçlar dolayısıyla dava açılması halinde yapılandırma kapsamında yapılan ödemeler cari usullere göre mahsup edilerek yapılandırma işlemi iptal edilecektir.

SORU 107- Eksik işçilikten kaynaklanan prim borçlarımı yapılandırarak taksitle ödemek istiyorum ancak sigortalı işten ayrılış bildirgesinin geç verilmesi nedeniyle  tarafıma tebliğ edilen  idari para cezasına yargı nezdinde itiraz ettim. Yapılandırmam geçerli midir?

CEVAP 107- Yeniden yapılandırma başvurusunda bulunan borçlularca davadan vazgeçilmemesi halinde, dava konusu hangi alacak türü ile ilgili ise o alacak türü ile ilgili borçlar yeniden yapılandırma kapsamına dâhil edilmeyecektir. Bu durumda, yalnızca dava konusu olmayan diğer alacak türleri yeniden yapılandırma kapsamına dahil edileceğinden eksik işçilikten kaynaklanan borçlarınızı yapılandırabilirsiniz.

Kaynak : SGK Rehberi
3600 günle emeklilik, nasıl ve ne kadar maaş alınır? İşte tablo..
Siyasi çözüm için anlaştılar
Sarıeroğlu"G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen üçüncü ülkeyiz"
23 Kasım 2017'den önemli gündem başlıkları
ABD'den dev şirketlere ceza!
Bakan Canikli'den 'Uzman Erbaşlara' müjde
Almanya’da Türk marketine silahlı saldırı: 2 yaralı
Flaş...2018'de 20 bin öğretmen ataması yapılacak
Minibüsüne arkadan çarpan sürücüyü zincirle dövdü
Özel hastanede doğum skandalı! Cezası belli oldu
Türkiye için korkutan açıklama
Dolar bir rekor daha kırdı!
İYİ Parti'den Srebsenitsa açıklaması
Trafik sigortasına enflasyon zammı mı geliyor?
Üniversiteli kızlara iğrenç tuzak!
Meteoroloji'den fırtına uyarısı
Türkiye'den çok kritik iki imza!
Torba Tasarının 104 maddesi kabul edildi
Anlaşmalar tamam...Binlerce kişi iş sahibi olacak!
Ziraat Bankası, 'ziraat.com' alan adını geri aldı
Google Rus haber kanallarına misilleme yaptı
Eli kanlı bir çeteyi meşru bir aktör olarak göremeyiz'
İçişleri Bakanlığı, 2018'de görevde yükselme sınavı açacak
Bakan Canikli'den 'bedelli askerlik' açıklaması
İzin kullandırmayan tazminat öder
Başbakan Yıldırım Müjdeyi böyle verdi!
Emeklilik mi kazançlı çalışmak mı?
Asgari ücret için kritik uyarı: Enflasyon tek belirleyici olmamalı!
Cumhurbaşkanın'dan kritik mesaj! Putin Türkiye'ye teşşekkür etti.
FETÖ'nün yeni haberleşme sistemi ortaya çıkarıldı
Kanserden Bağırsak Rahatsızlıklarına Kadar Şifa Kaynağı
Her satırı Vahşet!
Lastikçilerde 'kış' yoğunluğu yaşanıyor
Dünya bu indirimi konuşuyor! 3 Gün kaldı...
Isparta Sütçüler SYDV Personel Alım İlanı
Müdür yardımcısını bıçaklayan öğretmen gözaltına alındı
Şifreli iletişim taktiği çözüldü, 331 asker gözaltına alındı
Sucuktan sinek çıktı, 3 bin TL tazminat aldı
Başbakan Yıldırım: Soçi'de konusunda önemli bir karar açıklanacak
Mısır'dan Türkiye'ye 'casusluk' suçlaması: 29 gözaltı
Bakanlıktan çocuklu ailelere 'mobilyaları sabitleyin' uyarısı
Mustafa Sarıgül 2019'da yeniden aday oluyor!
5 Yaşındaki çocuğun ifadesi yürek burktu! "Çok canım yanıyordu"
Otomotivde yıl bitmeden ihracat rekoru kırıldı
KPSS'de inanılmaz haber!
Deniz Seki"FETÖ mağduruyum yeniden yargılanmak istiyorum"
42 bin girişimciye 914 milyon lira destek verildi
En çok satan oyununa 'sosyalizm' ayarı
Nur Yerlitaş'dan skandal sözler"Şehitler mehitler aman yeter"
8 yaşındaki çocuğa okulun bahçesinde iğrenç olay!
Rusya'da nefesler tutuldu! Erdoğan da orada!
Öğrencinin psikolojisini bozan öğretmene soruşturma
Taksiden 3 bin TL'lik fatura
iYi Parti'nin kongre tarihi belli oldu
Çiftçinin bankalara borcu 16 katına çıktı
İşten ayrılan çalışanın işi diğer çalışana yüklenebilir mi?
Şok! Yılın öğretmeni seçilen sahte öğretmene ne ceza verildi?
Vahşet! Cani Anne 11 Yaşındaki Engelli Oğlunu Boğarak Öldürdü
“Sağlık Çalışanlarının Mağduriyeti Giderilmeli”
İşçi şikayetlerinde yeni dönem
'Bosna Kasabı 'Hakkında Tarihi Karar
O fakülte mezunlarına 'öğretmen olamazlar' kararı!
Otopark tartışması: Öğretmen, müdürü bıçakladı
Karlı Yolda Can Pazarı
Mehmet Şimşek'ten dolar açıklaması: Yaşanan sorun geçici
Doğumda unutulan sargı bezinden ölümde, doktora 3 ay men cezası
Şok! Mesaide yapılan şaka kovulma nedeni sayılır mı?
Kamu alımlarında aslan payı belediyelerin
Dün zabıt katibi, bugün de mübaşir intihar etti
Tacize Uğrayınca Soluğu Karakolda Aldı
Kadınlar sahaya iniyor! Asıl bariyerler kafalarımızın içinde
Nüfus ve Vatandaşlık, 1600 kadroya, hangi usulle atama yapacak?
Canikli S-400’ler için tarih verdi
Hac görevi için mülakata gelen personele harcırah verilecek
Altın rekora doymuyor! Çeyrek altın ne kadar?
Amerika'dan Türkiye'ye S-400 yaptırımı!
Banu Alkan'dan kötü haber!
Rasim Ozan Kütahyalı 'Ben bir zevzeğim'
SSK'lı ne zaman emekli olur? Tabloya bak, gör
'Hükümet demir fiyatlarını düşürmezse sektör krize girer'
Taşerona üç yıl formulü
Amerika'dan Erdoğan yanıtı! "Sonradan pişmanlık duyar"
37 yaşındaki kadının, 38 çocuğu var! Üçer kere dördüz,üçüz...
Polis gazeteciyi öldürdü! Ülke ayakta..
TSK'daki memurların disiplin yönetmeliğinde değişiklik
TMO, ihalelere devam ediyor!
Tüketici güveni yılın en düşük seviyesinde
Sürücüler dikkat! Yine zam geliyor...
İstanbul'a yağmur Ankara'ya kar! İşte illerimiz..
Şok! Aldatan eşini bıçaklayan Survivor Nagihan'ın cezası..
Adliyede devletten 1.5 Milyon lira çarpan müdür!
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı: Dolarda kamikaze operasyonu yapılıyor
Asgari Ücrette sıkı pazarlık! İşte rakamlar...
TÜİK'e göre umutsuz gençlik
Geleceğe uzanan zorlu yollar
Son Dakika! Dolar da yeni zirve! 3.98
Çocuk işçiliğinde başı çekiyoruz
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gol sevinci
2 bin bekçi alınacak! Başvuru için son 2 gün
Kentsel dönüşüme özel faiz tarifesi
Ticarette yeni dönem 1 Ocak'ta başlıyor
Facebook’un tahtını elinden aldı
Hariri Lübnan'a döndü
Bir servis skandalı daha!
Benzine bugün indirim yapıldı! İşte o miktar..
Çalışma Bakanlığı'na sürpriz atama!
Palalı Sabri ayağından vuruldu!
Yılın ilk kar tatili geldi!
İşte PKK'nın Afrin kadrosu
Dolar operasyonu
Tasarı kabul edildi. MASAK'a personel alınacak
22 Kasım 2017'den önemli gündem başlıkları
Güvenlik kamerası kurmayan iş yerine ceza
ABD'den Kuzey Kore'ye yaptırım kararı
Mide sancısı diye doktora gitti, bakın ne çıktı?
Öğretmen tarlada ölü olarak bulundu
İnternette 'fare hareketleri' dahi izlenebiliyor
MEB Adaylık kaldırma sınavı başvuru süresini uzattı
Skandal fotoğraf için Orgeneral Akar'dan özür diledi
Eğitimde fark yaratan öğretmenler Başkent'te ağırlanacak
81 İlde başladı!
İşveren rapor parasını işçiden isteyebilir mi?
Araba fuarı değil emniyet bahçesi
İşsizlikteki düşüşün perde arkası
ASELSAN'da bir şüpheli ölüm daha
İBB Meclis toplantısı karıştı! CHP'liler salonu terk etti...
MHP'de 250 istifa !
Soçi'de Genelkurmay başkanlarının kritik görüşmesi
Hazine, hedeflediği kadar borçlanmadı
AK Parti’nin altını oyan bürokratlar kimler?

İlgilinizi Çekebilir